Novi standardi sigurnosti i kvaliteta

Standardi sigurnosti i kvaliteta za Zavod za javno zdravstvo u FBiH

11.05.20

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH – AKAZ je okončala postupak izrade Standarda sigurnosti i kvaliteta za Zavod za javno zdravstvo u FBiH koji su usvojeni od strane Upravnog odbora te kao takvi postaju važeći. Standardi ove vrste su jedinstveni standardi jer imamo samo jedan takav Zavod u FBiH. Ponosni smo što su nam u izradi standarda pomogli renomirani stručnjaci iz navedene oblasti.

Standardi su napravljeni u svrhu uspostave sistema sigurnosti koji je zakonski obavezan te uspostave sistema kvaliteta, koji je dobrovoljan za taj nivo zdravstvene zaštite. U ovom novom setu standarda su inkorporirani akreditacijski i certifikacijski standardi odnosno kriteriji. Standardi su podijeljeni u 9 poglavlja koji sadrže 29 standarda te 53 certifikacijska kriterija, kriterija sigurnosti, i 43 akreditacijska kriterija, kriterija kvaliteta.

Standarde možete pogledati OVDJE.

AKAZ najavljuje da u sklopu svojih redovnih poslova je u procesu izrade Standarda sigurnosti i kvaliteta za stomatološke ordinacije koji bi uskoro trebali biti finalizirani.

Saradnja i partnerstva