AKAZ NA KONFERENCIJI

Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u BiH

Predstavnik AKAZ-a Azur Pašić na Konferenciji
Sinanoglu: "Države članice UN-a usvojile su Agendu za održivi razvoj 2030 kao novi, globalni okvir"
13.06.18

Konferencija „Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini“, koja predstavlja platformu za promoviranje ciljeva održivog razvoja i podizanje svijesti o ulozi preduzeća u njihovom ostvarivanju, održana je u utorak u Sarajevu. Na konferenciji je učestvovalo više od 400 učesnika među kojima i predstavnik Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), a održana je u okviru projekta“ Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora“ koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a provodi ga tim Ujedinjenih nacija u BiH.

„U AKAZ-u smo smatrali smo za našu obavezu da prisustvujemo ovoj konferenciji obzirom na važnost teme ali i učesnika koji su u ovoj prilici bili doista vrhunski autoriteti iz svojih oblasti“, kaže Azur Pašić, saradnik za informisanje i marketing u AKAZ-u.

Nakon inauguracijskog govora ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu podsjetila je da su države članice UN-a usvojile Agendu za održivi razvoj 2030, kao novi, globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i okolišni elementi integrirani u jednu sveobuhvatnu razvojnu strategiju.

Nakon toga, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske Johannes Oljelund pozdravio je prisutne te, u ime svoje države, uputio nekoliko riječ učesnicima ohrabrujući ih u nastojanjima i pozivajući ih da ne posustaju u dobrom radu.

„Pored niza domaćih i stranih privrednika koji su učestvovali u izuzetno zanimljivim panelima, izdvajamo ime jednog od svjetski poznatih motivatora i TED govornika Ola Roslinga, predsjednika i suosnivača fondacije Gapminder, koji je cijeli auditorij uveo u problem demokratiziranog pristupa javnim statističkim podacima“, kaže Azur Pašić.

Saradnja i partnerstva