AKAZ u posjeti bihaćkim zdravstvenim ustanovama

Kantonalnom bolnicom „Dr. Irfan Ljubijankić 14.01.21

Početak druge radne sedmice u januaru ove 2021. godine, označilo je putovanje predstavnika Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), u Unsko-sanski kanton.

Naime, direktor AKAZ-a g. Adnan Bilić, mr.iur., mr.jed.zdrav., slijedom prethodnih kontakata sa vodstvima dvije najveće zdravstvene ustanove iz Bihaća, Z.U. Doma zdravlja Bihać i Kantonalnom bolnicom „Dr. Irfan Ljubijankić“, dogovorio je radne sastanke koji imaju za cilj konkretizaciju saradnje i planiranje budućih akreditacijskih aktivnosti.

Prilikom posjete i obilaska Doma zdravlja, direktor te ustanove, g. dr Ademir Jusufagić, pokazao je gostima strukturna oštećenja zgrade koja su posljedica trusnih aktivnosti koje su nedavno prouzrokovale znatnu materijalnu štetu u susjednoj državi Hrvatskoj. Ipak, uticaj se osjetio, i još uvijek osjeća, i u Bihaću i većem dijelu Unsko-sanskog kantona kao i određeni psihološki pritisak i strahovanja u vezi sigurnosti objekata i lica.

Na sastanku koji je uslijedio nakon obilaska ustanove, izražena je potpuna opredjeljenost i predanost sistemu sigurnosti i kvaliteta, kako od strane direktora Doma zdravlja, tako i zaposlenika, te želja da se što prije nastavi postupak akreditacije koji je započet još 2012. godine, kada su u AKAZ-u educirani prvi zdravstveni radnici iz ove ustanove. Akreditacija CMZ Doma zdravlja, koja je uslijedila 2013., predstavlja sljedeći korak koji je načinjen u prošlosti a nastavak postupka uvođenja sistema sigurnosti i kvaliteta očekuje se u najskorije vrijeme. Obzirom na teško stanje radnog okruženja i nepovoljnu finansijsku poziciju Doma zdravlja Bihać, AKAZ se obavezala na iznalaženje najpovoljnijih opcija podmirivanja naknade općih troškova, i nematerijalno participiranje za postupak akreditacije do stjecanja povoljnijih uvjeta za rad u Domu zdravlja Bihać.   

Druga radna posjeta, za vrijeme boravka u Bihaću, obavljena je u Kantonalnoj Bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ gdje je također postignut dogovor o nastavku saradnje.

KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ je najveća zdravstvena ustanova u USK sa skoro stotinu godina istorije i velikim brojem renomiranih zdravstvenih radnika koji čine osnov, i predstavljaju najvažniju tačku u zdravstvenoj zaštiti u ovom bosanskohercegovačkom kantonu.

 U prošlosti, predstavnici bolnice, i Agencija za kvalitet i akreditaciju u FBiH, sarađivali su u oblasti uvođenja sistema sigurnosti i kvaliteta u polju edukacije te su postojale namjere o provođenju postupka akreditacije ali su, na žalost, nepovoljne okolnosti, i u ovom slučaju, okrenule tok događaja pa se te namjere nisu obistinile.

Ipak, obzirom na realne potrebe, zakonske obaveze ali i, prije svega, odlučnost menadžmenta bolnice da se realizira postupak akreditacije, postignut je dogovor o potpisivanju ugovora o akreditaciji i početak postupka se očekuje već u narednim sedmicama.

Saradnja i partnerstva