OPĆA BOLNICA “DR. MUSTAFA BEGANOVIĆ” GRAČANICA

Obavljena vanjska ocjena Ginekološkog odjela u svrhu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba”

Vanjski ocjenjivači Adnan Bajraktarević i Sanja Marušić u obilasku Ginekološkog odjela Opće bolnice u Gračanici 26.07.18

Vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) dr. Adnan Bajraktarević i diplomirana medicinska sestra Sanja Marušić obavili su vanjsku ocjenu Ginekološkog odjela Opće Bolnice Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici u svrhu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba”.

Ovoj bolnici u aprilu ove godine dodijeljena je i akreditacija za uspostavljen sistem kvaliteta, kao prvoj općoj bolnici u FBiH koja je ispunila najviše akreditacijske standarde kvaliteta. Koordinator kvaliteta u Općoj bolnici u Gračanici dr. Bakir Helić kazao je kako je akreditacija Ginekološkog odjela “Bolnica-Prijatelj beba” bila početak uspješne saradnje s AKAZ-om i uvod u ulazak u akreditaciju cijele Ustanove.

“Iskustva koja smo prošli kroz akreditaciju Ginekološkog odjela pomogla su nam tokom procesa akreditiranja bolnice koje je za nas bilo logičan nastavak i zaokruživanje jednog uspješnog procesa za dobrobit naših pacijenata ali i uposlenika. Nakon dobijanja akreditacije “Bolnica-Prijatelj beba” nismo stali s unapređenjem kvalitete, uvažili smo sve preporuke AKAZ-a koje smo dobili tokom vanjske ocjene za prvu akreditaciju i nadamo se uspješnoj reakreditaciji”, kaže dr. Helić.

“Iako s akreditacijom dolaze i neke dodatne obaveze, rezultati pokazuju kako se sav taj trud isplati kroz benefite koje ovaj program obezbjeđuje za bebe i njihov zdrav život i razvoj. Velika većina majki koje se ovdje porode uz adekvatan tretman i informacije koje dobiju od osoblja počinju I nastavljaju s dojenjem bebe”, ističe dr. Helić.

Vanjska ocjena je prošla u ugodnoj I kolegijalnoj atmosferi, a ocjenjivači AKAZ-a imali su priliku pregledati dokumentaciju, prostorije i uvjete u kojima borave bebe i porodilje.

Nakon završetka vanjske ocjene izvješća vanjskih ocjenjivača će pregledati i ocijeniti Povjerenstvo za akreditaciju i na osnovu pokazanih rezultata će dati preporuku Upravnom vijeću AKAZ-a koje donosi odluku u vezi sa akreditacijom.

 

Saradnja i partnerstva